Gminny Ośrodek
Pomocy Społecznej w Szaflarach

Szaflary

Aktualności

Życzenia Wielkanocne.
(15 kwiecien 2019)
Informacja
(15 styczen 2019)
Bezpłatna pomoc prawna.
(10 kwiecien 2018)
Infolinia dla wnioskodawców.
(04 kwiecien 2018)
Poradnictwo psychologiczne.
(28 marzec 2018)

Szkolenie dietetyczne dla Seniorów w ramach projektu »Aktywny i świadomy Senior w Gminie Szaflary»

W dniu 12 grudnia 2018r. w Urzędzie Gminy Szaflary odbyło się szkolenie dietetyczne dla grupy dziewiętnastu Seniorów w ramach projektu socjalnego "Aktywny i  Świadomy Senior w Gminie Szaflary". Szkolenie poprowadziła Pani Alicja Gałka (Poradnia dietetyczna TOP DIETETYK), która mówiła o tym, że wraz z upływem lat obniża się tempo przemiany materii, zmniejsza się zawartość wody w tkankach, pogarsza się napięcie i sprężystość tkanek (skóry, mięśni), obniża się ogólny poziom białek, hemoglobiny, enzymów i witamin, wzrasta stężenie glukozy i cholesterolu we krwi, rozwijają się zmiany narządowe (miażdżyca, zwyrodnienia ) Aby cieszyć się zdrowiem przez długie lata należy stosować prawidłową dietę i praktykować dobre nawyki żywieniowe

Podstawa piramidy żywieniowej to umiarkowany oraz regularny ruch. Poprzez regularny ruch, można uniknąć, lub zminimalizować objawy wielu chorób (reumatyzm,osteoporoza) Najlepsze formy aktywności dla osób powyżej sześćdziesiątego roku życia, to dyscypliny, które nie wymuszają intensywnego wysiłku i nie niosą ryzyka kontuzji, np.: marsze, pływanie, pilates czy też jazda na rowerze.

Kolejny poziom piramidy stanowią pełnoziarniste produkty zbożowe: kasze, ryż, makarony oraz pieczywo. Powinny występować w zasadzie w każdym posiłku w towarzystwie warzyw, które stanowią następny poziom piramidy. Nieco mniej miejsca powinny zajmować w jadłospisie świeże owoce oraz bakalie. Dalsze miejsce zajmują produkty mleczne, ryby i drób. Czerwone mięso i tłuszcze zwierzęce są umiejscowione blisko szczytu piramidy i nie należy ich spożywać na co dzień. Szczyt piramidy zajmują produkty, które można jeść tylko sporadycznie, czyli słodycze oraz tłuste mięsa.

Ponadto uczestnicy poznali szereg kluczowych zagadnień dotyczących zdrowego odżywiania i diety antynowotworowej, m.in. zalecenia żywieniowe i prozdrowotne dla seniorów, E-dodatki, konserwanty, techniki przygotowywania potraw. Każdy z uczestników otrzymał również materiały szkoleniowe.

 

Projekt socjalny Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Szaflarach pod nazwą: "Aktywny i Świadomy Senior w Gminie Szaflary" jest dofinansowany ze środków otrzymanych od Wojewody Małopolskiego.

 

(02 styczen 2019)



Copyright © 2010 GOPS Szaflary

Projekt i wykonanie - LabStudio


Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego